בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה

תוכן עניינים

היום, כאשר האמינות והיושרה של עובדים הפכו לנושא חשוב עבור מעסיקים, כאשר הם מכירים בכך שעובדים אמינים מהווים דבר חשוב ביותר לשמירה על העסק או החברה, יותר חברות בוחרות לבצע בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה. מדובר בתהליך שבו מועמד עובר בדיקה שמטרתה לבחון את רמת האמינות שלו ולוודא שאין לו עבר בעייתי שעלול לפגוע בעסק. הבדיקה יכולה לשמש כלי עזר להחלטה לגבי קבלת מועמדים לתפקידים שונים, במיוחד במשרות רגישות או הדורשות רמה גבוהה של אמון.

בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה

במאמר זה תקבלו את כל המידע על תהליך ביצוע בדיקת פוליגרף לעובד לפני קבלה לעבודה, מטרות הבדיקה, היתרונות והחסרונות שלה ועוד.

מהי בדיקת פוליגרף?

בדיקת פוליגרף לעובד היא בדיקה שבמהלכה מחברים אותה למכשיר המודד תגובות פיזיולוגיות כמו דופק, לחץ דם, נשימה והזעה בזמן שהוא עונה על שאלות הקשורות לעברו ולמשרה שהוא מעוניין בה. המכשיר מודד את השינויים הפיזיולוגיים שנוצרים כאשר המועמד משיב לשאלות, והמטרה היא לנסות לזהות מתי יש תגובות שמעידות על חוסר אמיתות בתשובותיו.

בדיקה זו לרוב נעשית במשרות שבהן האמינות היא תנאי בסיסי להעסקה, כגון: תפקידים בתחום האבטחה, עבודה עם כספים, תפקידים ממשלתיים, או תפקידים הכוללים גישה למידע רגיש או סודי.

למה מבצעים בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה?

הסיבה המרכזית שמעסיקים בוחרים לבצע בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה היא הרצון לוודא שהמועמד אמין ואין לו עבר שמעמיד בסכנה את הארגון או העסק. הנה כמה מהיתרונות של הבדיקה:

בדיקת אמינות

המטרה העיקרית של הבדיקה היא להעריך את רמת האמינות של המועמד. במקרים מסוימים, מועמדים עלולים להסתיר פרטים חשובים בעברם, כגון עבירות פליליות שעברו או בעיות אמון, והבדיקה מסייעת לחשוף את הנתונים הללו ובהתאם לכך למנוע פגיעה פוטנציאלית בארגון.

 שמירה על ביטחון העסק

במקומות עבודה רגישים במיוחד כמו חברות אבטחה, עסקים פיננסיים, או משרות ממשלתיות, כל עובד שמתקבל לתפקיד חייב לעמוד בסטנדרטים גבוהים של אמינות. באמצעות בדיקת פוליגרף, המעסיק מקבל כלי נוסף להבטיח שהאדם שהוא בוחר לשלב בארגון הוא ללא היסטוריה של פעולות שיכולות לפגוע בו באופן כלשהו.

מניעת נזק כלכלי

מעסיקים רבים חוששים ממקרים של גניבה, הונאה או פעולות אחרות שעלולות לגרום לנזק כלכלי לעסק. בדיקת פוליגרף לעובד מאפשרת לבדוק האם המועמד נטל חלק בעברו במעשים פסולים כלשהם, כך לדוגמא: אם מדובר על מועמד אשר נחשד בעבירות גניבה או מועמד אשר היו לו רישומים פליליים על עבירות כלשהן, תהיה אפשרות לזהות זאת בבדיקת הפוליגרף ובהתאם לכך להחליט שלא מקבלים אותו למקום העבודה.

חיזוק אמון פנימי בארגון

עבור עסקים קטנים וגדולים כאחד, אמון פנימי בין עובדים הוא קריטי להצלחה. בדיקות פוליגרף לפני קבלה לעבודה עוזרות לבסס את האמון הזה כבר מהשלב הראשון ולוודא שהעובדים שמתקבלים הם אנשים שאפשר לסמוך עליהם.

האם בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה חוקית?

בישראל ובמדינות רבות אחרות, קיים צורך לקבל את הסכמת המועמד לעבור את הבדיקה. כלומר, לא ניתן להכריח מועמד לעבור בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה. עם זאת, חשוב לדעת שבמקרים רבים, סירוב לעבור את הבדיקה עשוי לפגוע בסיכויי הקבלה לעבודה ולכן, לא מעט אנשים שחפצים במשרה כלשהי ויודעים כי אין אצלם שום דבר שיכול לפגוע בסיכויי הקבלה במשרה, לא יחששו לעבור את הבדיקה ולרוב יסכימו לעבור אותה.

בנוסף, החוק מגביל את השימוש בבדיקת פוליגרף בכמה מקרים. לדוגמה, לא ניתן להשתמש בתוצאות הבדיקה כנגד המועמד במקרה של תביעות משפטיות והתוצאות לא נחשבות כראיה מוחלטת באף תהליך משפטי.

איך להיערך לבדיקת פוליגרף לעובד?

אם הוזמנתם לבצע בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה, ישנם כמה דברים שכדאי לדעת ולהכין מראש:

היו כנים- המכשיר מזהה תגובות פיזיולוגיות לשקרים או לחוסר אמיתות ולכן חשוב לענות בכנות לכל השאלות. התגובה הפיזיולוגית של הגוף תהיה טבעית יותר כאשר התשובות כנות.

הימנעו מלחץ מוגזם- מתח ולחץ עלולים להשפיע על התוצאות, ולכן חשוב להגיע לבדיקה רגועים ככל האפשר. נסו להבין שמטרת הבדיקה היא לסייע בקבלת החלטות ולא לפגוע בכם.

שאלות כלליות ושאלות ממוקדות-  במהלך הבדיקה יישאלו שאלות כלליות שלא קשורות ישירות לעבודה (כגון שאלות על בריאותכם או מצבכם הנפשי), לצד שאלות ממוקדות שקשורות לתפקיד והכי חשוב שתענו על כל שאלה בצורה מדויקת בלי לנסות לייפות מציאות או לצאת טוב. המטרה היא שכל תשובה שלכם תתגלה כאמת בבדיקה.

יתרונות וחסרונות של בדיקות פוליגרף לעובדים

בדיקת פוליגרף לעובדים מציעה גם יתרונות וגם חסרונות:

יתרונות הבדיקה

  1. מניעת מעילות ואי סדרים- בדיקת פוליגרף מסייעת לאתר אנשים שעשויים להוות סיכון פוטנציאלי לביטחון הארגון.
  2. חיזוק אמינות ואמון- העסקת עובדים שעברו בהצלחה את הבדיקה מחזקת את הביטחון של המעסיק ביכולתם לעבוד באמינות ובהתאם לציפיות.
  3. הרתעה מפני פעולות לא חוקיות- הידיעה כי עובדים נדרשים לעבור בדיקות פוליגרף עשויה להרתיע אנשים מלבצע עבירות במקום העבודה.

חסרונות של בדיקת פוליגרף

לא מספיק מדויקת- כמו כל מכשיר, בדיקת הפוליגרף במכשיר הייעודי אינה מדויקת במאה אחוזים. ישנם מקרים בהם אנשים כנים עשויים להיכשל בבדיקה עקב לחץ נפשי ולעומת זאת אנשים לא אמינים עשויים להצליח להונות את המכשיר. כלומר, ייתכן כי כמעסיקים תשקיעו לא מעט כסף על ביצוע בדיקות פוליגרף למועמדים פוטנציאלים ובסופו של דבר לא באמת תקבלו החלטות נכונות בהתאם לתוצאות הבדיקה.

חששות מצד מועמדים: מועמדים עלולים לחוש לחץ או חשש מפני הבדיקה  מה שעלול להוביל לרתיעה מהשתתפות בה ולהחמצת הזדמנויות קבלה למשרות. כלומר, ייתכן שיהיו מועמדים מצוינים שיכולים להתאים ולתרום למקום העבודה אך הם ימנעו מלנסות להתקבל למשרה מפני שאינם רוצים לעמוד בסיטואציה שבה הם נדרשים לעבור בדיקת פוליגרף ולכן, כמעסיקים אתם תפסידו עובדים פוטנציאלים מצוינים לעסק שלכם.

בדיקת פוליגרף לפני קבלה לעבודה היא כלי חשוב ומועיל עבור מעסיקים המעוניינים להבטיח כי העובדים שמצטרפים לארגון הם אנשים אמינים וראויים לתפקיד. מדובר בתהליך שמסייע למעסיקים למנוע סיכונים ולהבטיח סביבת עבודה בטוחה ומוגנת. עם זאת, יש להתייחס לבדיקות אלו בזהירות ובמקצועיות, תוך הבנת המגבלות הקיימות והקפדה על קבלת הסכמת המועמד.

אולי יעניין אותך גם:

שתפו את המאמר: